Λίγα λόγια για τον βελονισμό

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές του βελονισμού είναι η ιστορία του. Σύμφωνα με το Σύλλογο Βελονιστών φυσικοθεραπευτών του Ηνωμένου Βασιλείου (Acupuncture Association of Chartered Physiotherapists – AACP), o βελονισμός είναι μια θεραπευτική τεχνική η οποία χρησιμοποιείται από πληθώρα φυσικοθεραπευτών και συμβάλλει στη διαχείριση του πόνου και της φλεγμονής. Έχει τις ρίζες του στην Κίνα για περισσότερο από 2000 χρόνια, ενώ απο τη δεκαετία του 1970 ξεκίνησε να χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική θεραπευτική επιλογή και στην δυτική ιατρική.

Με βάση την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, ο βελονισμός θεωρείται μια τεχνική που χρησιμοποιείται με σκοπό την εξισορρόπηση της ροής ενέργειας, γνωστή ως τσι, η οποία υποστηρίζεται ότι ρέει μέσα από μονοπάτια (μεσημβρινούς) σε ολόκληρο το σώμα. Ο βελονισμός όπως περιγράφεται από την κινέζικη ιατρική δεν σχετίζεται με τα σύγχρονα ιατρικά δεδομένα, αλλά βασίζεται στην αρχαία θεραπευτική φιλοσοφία.

Αντιθέτως, ο δυτικός βελονισμός βασίζεται στις αρχές της σύγχρονης επιστήμης λαμβάνοντας υπόψιν επιστημονικά τεκμηριωμένες νευροφυσιoλογικές αλλάγες στο σώμα και η δράση του έχει αποδειχθεί για συγκεκριμένες παθήσεις μέσω εκτεταμένων ερευνών. Στηρίζεται στις βασικές επιστήμες της ανατομίας, φυσιολογίας και παθολογίας και είναι εξαιρετικά ασφαλής τεχνική όταν πραγματοποιείται από εκπαιδευμένους στο βελονισμό επαγγελματίες υγείας.

Ο βελονισμός στην πράξη 

  • Ο βελονισμός περιλαμβάνει την εισαγωγή ειδικής, λεπτής, αποστειρωμένης βελόνας σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, τα λεγόμενα σημεία βελονισμού
  • Η τοποθέτηση είναι εύκολη και ανώδυνη και πραγματοποιείται πάντα από έναν έμπειρο και εκπαιδευμένο στην τεχνική επαγγελματία υγείας
  • Τα βελονιστικά σημεία καθαρίζονται με βαμβάκι και καθαρό οινόπνευμα ή αντισηπτικό πριν την τοποθέτηση της βελόνας
  • Το βάθος εισαγωγής της βελόνας εξαρτάται απο την περιοχή τους σώματος και το σωματότυπο του ατόμου
  • Η συχνότητα εφαρμογής της θεραπείας είναι 2-3 φορές/εβδομάδα και οι συνολικές συνεδρίες που θα χρειαστούν ποικίλλουν ανάλογα με την παθολογία
  • Υπάρχουν διάφορες τεχνικές εφαρμογής βελονισμού όπως ηλεκτροβελονισμός, ωτοβελονισμός, μέθοδος ξηράς βελόνας και η κατάλληλη τεχνική η συνδυασμός αυτών επιλέγεται βάσει εξατομικευμένου πρωτοκόλλου για κάθε ασθενή.
  • Ο βελονισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μεμονωμένη θεραπεία, αλλά ο συνδυασμός με άλλα θεραπευτικά μέσα  επιφέρει καλύτερα και πιο άμεσα αποτελέσματα

Είναι ο βελονισμός ασφαλής θεραπευτική μέθοδος;

Ο βελονισμός είναι μια ασφαλής θεραπευτική τεχνική όταν πραγματοποιείται από καταρτισμένους επαγγελματίες υγείας. Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται από τον φυσικοθεραπευτή είναι αποστειρωμένες και απορρίπτονται μετά από μια χρήση. Πιθανές παρενέργειες αφορούν ελαφριά κεφαλαλγία, πόνο ή ερυθρότητα του δέρματος γύρω από τα σημεία εφαρμογής της βελόνας, συμπτώματα που υποχωρούν άμεσα.

Σε ποιες περιπτώσεις βοηθάει ο βελονισμός;

Ο βελονισμός μπορεί να είναι βοηθητικός στην διατήρηση της καλής υγείας και στην θεραπεία πολλών προβλημάτων υγείας για τους ασθενείς. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organization), μπορεί να συμβάλλει άμεσα στην αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων με εξαιρετικά αποτελέσματα. Υποστηρίζεται ότι έχει θετική επίδραση σε παθήσεις που οφείλονται σε υπέρχρηση, τραυματισμό ή άλλη αιτία όπως αυχενικό σύνδομο, οσφυαλγία, επικονδυλίτιδα, οστεοαρθρίτιδα, κεφαλαλγία, ημικρανία, πάρεση προσωπικού, νευραλγία τριδύμου κ.α.,  καθώς και σε λειτουργικές διαταραχές ενός οργάνου ή συστήματος οργάνων όπως χρόνιο άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα και διαταραχές γαστρεντερικού συστήµατος.