Ο πόνος είναι μια εμπειρία που όλοι οι άνθρωποι θα βιώσουν κάποια στιγμή στην ζωή τους, κυρίως λόγω ενός τραυματισμού. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, με την πάροδο του χρόνου και με την επούλωση των τραυματισμένων ιστών υποχωρεί και εξαφανίζεται. Τι γίνεται όμως όταν ο πόνος γίνεται μόνιμoς και μας ταλαιπωρεί; Συνήθως, ως χρόνιος πόνος ορίζεται ο πόνος που διαρκεί περισσότερο από τον χρόνο που χρειάζεται ένας τραυματισμένος ιστός για να επουλωθεί και έχει διάρκεια μεγαλύτερη από 3-6 μήνες.

Τα αίτια του χρόνιου πόνου δεν είναι πάντα ξεκάθαρα. Η αίσθηση του πόνου δεν είναι συνεχώς η ίδια και ούτε είναι πάντα εφικτό να αναπαραχθεί με την ίδια κίνηση ή να ανακουφιστεί με συγκεκριμένη κίνηση ή θέση. Επίσης, η ένταση του πόνου είναι δυσανάλογη με την ιστική βλάβη. Για όλους αυτούς του λόγους, η διαχείριση των ασθενών με χρόνιο πόνο παρουσιάζει αντικειμενικές δυσκολίες καθώς δεν εμπίπτουν στα συνήθη εμβιομηχανικά ή παθολογοανατομικά μοντέλα αντιμετώπισης μιας νόσου.

Πολλοί παράγοντες όπως η στάση του σώματος, η μυϊκή αδυναμία ή η μυϊκή υπερδραστηριότητα, τα δυσλειτουργικά πατέντα κίνησης μπορεί να συμβάλλουν στην πρόκληση του πόνου. Εκτός από αυτούς, όμως, κι άλλοι παράγοντες όπως το στρες, η ποιότητα του ύπνου, ορμονολογικές διαταραχές ή ευαισθησία του νευρικού συστήματος συνδέονται με την ανάπτυξη και διατήρηση του πόνου.

Στο Central Physio Clinic, οι ασθενείς με χρόνιο πόνο θα έχουν τη δυνατότητα να αξιολογηθούν σωστά και σε βάθος, σε πλήθος παραμέτρων και στη συνέχεια θα δημιουργηθεί ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο που θα ταιριάζει στις προσωπικές ανάγκες του καθενός. Στην σύγχρονη φυσικοθεραπεία υπάρχουν αρκετές παρεμβάσεις όπως το manual therapy, ο βελονισμός, η θεραπευτική άσκηση, η συμβουλευτική κ.α που έχουν αποδεδειγμένη δράση στο χρόνιο πόνο. Ο τελικός στόχος και το βασικό μας μέλημα είναι να κάνουμε τη ζωή των ασθενών πιο λειτουργική, να τους προσφέρουμε τη δυνατότητα να εργάζονται παραγωγικά καθώς και να τους διδάξουμε τον τρόπο για μια ποιοτική, χωρίς πόνο ζωή.